Turrón

Odmiana nugatu przyrządzanego z miodu, cukru i białek, z dodatkiem opiekanych migdałów lub orzechów. Popularny bożonarodzeniowy przysmak w Hiszpanii i Włoszech, spożywany także w krajach Ameryki Łacińskiej i na Filipinach.

Turrón formowany jest zazwyczaj na kształt kostek. Różne odmiany turronów mogą zawierać czekoladę, kandyzowane owoce, alkohol lub ryż preparowany. Mimo że występuje w licznych wersjach na całym świecie, kojarzony bywa przede wszystkim z kuchnią Hiszpanii. Tamtejsze turrony dostępne są w dwóch odmianach: tzw. miękkiej i twardej. Pierwsza – ze względu na wykorzystanie oleju – odznacza się ciągliwą konsystencją i jest produkowana w hiszpańskiej Jijonie. Druga odmiana pochodzi z Alicante, jest biała i krucha, zawiera prażone migdały w całości (w wersji miękkiej zmielone na pastę). Obie miejscowości, zlokalizowane w hiszpańskiej prowincji Walencja, uchodzą za kolebkę narodzin turronów (których początki sięgają XV w.).
Wymienne nazwy produktu to: torró (kataloński),  torrone (włoski), torrão (portugalski).

Fot. La.blasco, Wikimedia Commons, CC BY 2.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2