Odmiana nugatu przyrządzanego z miodu, cukru i białek, z dodatkiem opiekanych migdałów lub orzechów. Popularny bożonarodzeniowy przysmak w Hiszpanii i Włoszech, spożywany także w krajach Ameryki Łacińskiej i na Filipinach.
Turrón formowany jest zazwyczaj na kształt kostek. Różne odmiany turronów mogą zawierać czekoladę, kandyzowane owoce, alkohol lub ryż preparowany. Mimo że występuje w licznych wersjach na całym świecie, kojarzony bywa przede wszystkim z kuchnią Hiszpanii. Tamtejsze turrony dostępne są w dwóch odmianach: tzw. miękkiej i twardej. Pierwsza – ze względu na wykorzystanie oleju – odznacza się ciągliwą konsystencją i jest produkowana w hiszpańskiej Jijonie. Druga odmiana pochodzi z Alicante, jest biała i krucha, zawiera prażone migdały w całości (w wersji miękkiej zmielone na pastę). Obie miejscowości, zlokalizowane w hiszpańskiej prowincji Walencja, uchodzą za kolebkę narodzin turronów (których początki sięgają XV w.).
Wymienne nazwy produktu to: torró (kataloński), torrone (włoski), torrão (portugalski).
Fot. La.blasco, Wikimedia Commons, CC BY 2.0