Jamón

Hiszpańska podsuszana szynka dojrzewająca. Słona, o specyficznym posmaku.

Produkowana tradycyjnymi metodami, z wieprzowych udźców z kością. Występuje w dwóch odmianach: tzw. Jamón serrano i Jamón ibérico. Popularna także w Polsce szynka serrano produkowana jest z odmiany białych świń i różni się od droższej, iberyjskiej wersji (bazującej na gatunku świń czarnych). Jamón serrano nazywana jest szynką górską, dojrzewa od 6 do 18 miesięcy. Jamón ibérico jest bardzo droga, pokrywa tylko 8% hiszpańskiej produkcji wędlin wędzonych i raczej nie przeznacza się jej na eksport. 

Fot. Awersowy, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2