Rihaakuru

Tradycyjna potrawa kuchni Malediwów: gęsta pasta z tuńczyka, przygotowywana z wygotowanej zupy garudhiya i podawana z ryżem, bulwami taro, owocami drzewa chlebowego lub plackami roti.

Pasta ma jasno- lub ciemnobrązową barwę, uzyskiwana jest poprzez odparowanie wody z rybnego bulionu garudhiya – aż do uzyskania gęstej mazi. Wariantem potrawy jest tzw. theluli rihaakuru (pasta smażona z cebulą, liśćmi curry i chilli) oraz rihaakuru diya (pasta z dodatkiem mleczka kokosowego). Rihaakuru spożywa się także w innych krajach, m.in. na Sri Lance.

Angielski: Maldivian Fish Paste
Fot. http://www.tourists-encyclopedia.com


< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2