Brânză de burduf

Rumuński słony ser z mleka owczego, o intensywnym zapachu i delikatnej konsystencji. Wywodzi się z południowo-wschodniej Transylwanii.

Brânză de burduf jest wytwarzany naturalnymi metodami, bez dodatku konserwantów. Mleko owcze, dojrzewając przez przypisany mu okres czasu, osiąga postać sera pod wpływem ciepła. Następnie niewielkie kawałki Brânză de burduf są ręcznie wyrabiane w wanience z drewna i umieszczane w oczyszczonych żołądkach lub skórach owczych, bądź też probówkach z kory sosnowej.

Fot. www.romanian-cuisine.blogspot.com

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2