Bożonarodzeniowa potrawa kanadyjska: ciasto wypełnione mięsnym farszem, najczęściej przyrządzanym z pokrojonej w kostkę wieprzowiny.
By wzmocnić smak i aromat nadzienia, można dodać także dziczyznę lub mieszankę wołowo-cielęcą. Niektóre przepisy uwzględniają ponadto boczek i rozdrobnione warzywa: ziemniaki, cebulę i seler.
Tourtière wywodzi się z największej kanadyjskiej prowincji – Quebecu – i występuje w licznych wariantach smakowych. W regionie Saguenay–Lac-Saint-Jean spożywa się wersję z dodatkiem pokrojonych w kostkę ziemniaków i dużych kawałków dziczyzny. Odmiana potrawy z Montrealu bazuje wyłącznie na mięsie wieprzowym, które zyskuje prawdziwie bożonarodzeniowy aromat dzięki dodatkowi korzennych przypraw: cynamonu i goździków.
Fot. Victoriaedwards, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0