Tourtière

Bożonarodzeniowa potrawa kanadyjska: ciasto wypełnione mięsnym farszem, najczęściej przyrządzanym z pokrojonej w kostkę wieprzowiny.

By wzmocnić smak i aromat nadzienia, można dodać także dziczyznę lub mieszankę wołowo-cielęcą. Niektóre przepisy uwzględniają ponadto boczek i rozdrobnione warzywa: ziemniaki, cebulę i seler. 
Tourtière wywodzi się z największej kanadyjskiej prowincji – Quebecu – i występuje w licznych wariantach smakowych. W regionie Saguenay–Lac-Saint-Jean spożywa się wersję z dodatkiem pokrojonych w kostkę ziemniaków i dużych kawałków dziczyzny. Odmiana potrawy z Montrealu bazuje wyłącznie na mięsie wieprzowym, które zyskuje prawdziwie bożonarodzeniowy aromat dzięki dodatkowi korzennych przypraw: cynamonu i goździków.

Fot. Victoriaedwards, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2