Trdelniki

Popularne na Słowacji i w Czechach „rolowane” ciasto, owijane wokół specjalnego rożna, posypane cukrem, cynamonem i migdałami, a następnie grillowane.

Ten słodki przysmak pierwotnie wywodzi się z Siedmiogrodu, czyli dzisiejszej Transylwanii (krainy historycznej w centralnej Rumunii). Współcześnie można go skosztować podczas rozmaitych festynów ulicznych, przede wszystkim na Węgrzech i Słowacji oraz w Czechach. Wersję słowacką – a więc wspomniane trdelniki – wpisano na unijną listę produktów regionalnych jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Produkcja ciastek według oryginalnego przepisu jest bowiem zastrzeżona dla miejscowości Skalica, położonej blisko granicy z Czechami. 
Trdelniki to słowacki odpowiednik węgierskiego Kürtőskalács.

Fot. Thibault Taillandier, Wikimeda Commons, CC-BY- SA-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2