Potrawa kuchni wschodniej: tradycyjna, gęsta zupa chłopska, gotowana na rybnym, mięsnym lub grzybowym wywarze.
Istnieją więc trzy warianty potrawy, lecz – niezależnie od zastosowanego bulionu – całość ma mocno kwaśny, pikantny smak. Jednym z najczęstszych dodatków, warunkujących kwaskowaty posmak zupy, są kiszone ogórki, kapusta, śmietana i solone grzyby. Do każdej z wersji solanki stosuje się po kilka gatunków produktu bazowego, a więc mięsa, ryb lub grzybów. Odmiana mięsna zawiera więc równocześnie kawałki mięsa wołowego lub drobiu, wędlin czy obsmażonej słoniny. W rybnej wykorzystuje się różne gatunki wędzonych, gotowanych lub solonych ryb jesiotrowatych. Z kolej do solanki grzybowej dodamy np. grzyby suszone, marynowane i kiszone. Uzupełnieniem zupy jest włoszczyzna – w tym: obowiązkowa natka pietruszki i koperek – a także przyprawy.
Solanka jest popularna generalnie w kuchni wschodniej – nie tylko rosyjskiej, ale też ukraińskiej i białoruskiej.
Fot. Wikimedia Commons