Solanka (soljanka)

Potrawa kuchni wschodniej: tradycyjna, gęsta zupa chłopska, gotowana na rybnym, mięsnym lub grzybowym wywarze.

Istnieją więc trzy warianty potrawy, lecz – niezależnie od zastosowanego bulionu – całość ma mocno kwaśny, pikantny smak. Jednym z najczęstszych dodatków, warunkujących kwaskowaty posmak zupy, są kiszone ogórki, kapusta, śmietana i solone grzyby. Do każdej z wersji solanki stosuje się po kilka gatunków produktu bazowego, a więc mięsa, ryb lub grzybów. Odmiana mięsna zawiera więc równocześnie kawałki mięsa wołowego lub drobiu, wędlin czy obsmażonej słoniny. W rybnej wykorzystuje się różne gatunki wędzonych, gotowanych lub solonych ryb jesiotrowatych. Z kolej do solanki grzybowej dodamy np. grzyby suszone, marynowane i kiszone. Uzupełnieniem zupy jest włoszczyzna – w tym: obowiązkowa natka pietruszki i koperek – a także przyprawy.
Solanka jest popularna generalnie w kuchni wschodniej – nie tylko rosyjskiej, ale też ukraińskiej i białoruskiej.

Fot. Wikimedia Commons

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2