Marokańska zupa z mięsa baraniego, duszonego z dodatkiem warzyw strączkowych: ciecierzycy, bobu, grochu i soczewicy.
Do zupy dodaje się także aromatyczne orientalne przyprawy (takie jak szafran, kurkuma, imbir), warzywa (przede wszystkim cebulę, seler czy pietruszkę), a ponadto: oliwę, kaszę kuskus, makaron lub ryż. Całość skrapia się sokiem z limonki i posypuje świeżą kolendrą. Danie bywa serwowane z dodatkiem ugotowanych na twardo, posolonych i doprawionych kuminem jajek. Częstym dodatkiem są także suszone owoce (np. fig) i słodkie miodowe ciasteczka.
Harira to jedna z klasycznych potraw kuchni berberyjskiej, popularna w krajach tzw. Mahrebu, a więc: Maroku, Algierii i Tunezji. Muzułmanie tradycyjnie spożywają harirę w okresie ramadanu. Nazwa potrawy wywodzi się z arabskiego określenia harr, oznaczającego: „gorący”. Ze względu na właściwości rozgrzewające, zupie przypisuje się funkcje symboliczne – danie ma pomóc w powrocie do sił po okresie postu.
Fot. Kattusa24, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0