Fougasse

Prowansalski lekko słodki chleb, wypiekany z białej mąki, drożdży, oliwy z oliwek i opcjonalnych dodatków.

Fougasse przypomina nieco włoską focaccię i występuje w różnych wariantach. Chleb można zapiec z cebulą, serem, oliwkami, anchois lub bekonem, bądź przyrządzić w wersji słodkiej – np. z dodatkiem kwiatu pomarańczy, suszonych owoców czy orzechów. Nazwa przysmaku wywodzi się ze starożytnej Oksytanii, gdzie termin „fogatza” oznaczał „chleb pieczony w popiele”.
Fougasse występuje przede wszystkim w kuchni Prowansji, lecz można go spotkać także w innych regionach Francji. Wersja prowansalska często przypomina pizzę z zapieczonymi na wierzchu dodatkami lub włoskie calzone (pizza o kształcie pieroga).

Fot. Deadstar, Wikimedia Commons, CC-BY-2.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2