Flæskesteg

Duńska pieczeń wieprzowa, uchodząca za jedną z potraw narodowych.

Danie składa się z kawałka schabu z ponacinaną skórą, natartego solą, pieprzem i przyprawami. Pomiędzy nacięcia często wkłada się goździki i liście laurowe. Mięso zapieka się w piekarniku, a następnie podaje z dodatkiem ziemniaków (gotowanych lub karmelizowanych w maśle i cukrze). Częstym dodatkiem do pieczeni jest ponadto czerwona kapusta lub duński chleb żytni. 
Flæskesteg spożywana jest tradycyjnie w okresie świąt Bożego Narodzenia.
 
Fot. fru_green, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-2.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2