Tradycyjna duńska przekąska: kanapka z ciemnego chleba żytniego (rugbrød) z masłem i różnymi dodatkami. Jedzona nożem i widelcem.
W dosłownym tłumaczeniu nazwa potrawy oznacza: „posmarowany chleb”. Smørrebrød można przykryć sałatką, tuńczykiem, wędliną lub warzywami. Istnieją różne wersje przekąski, zależnie od wykorzystanych dodatków. Kanapka z chleba żytniego, krewetek, smażonych filetów rybnych, często także kawioru i ogórka zielonego to tzw. Stjerneskud (dosłownie: „spadająca gwiazda”). Z kolei z mięsa mielonego, surowego żółtka, cebuli i kaparów powstaje Pariserbøf (dosłownie: „stek paryski”). Żytnią kromkę Duńczycy wzbogacają także plastrami pieczeni wołowej, cebulą i sadzonym jajkiem (Bof med spejlægg), jak również wędzonym boczkiem, wątróbką, plastrami pomidora i rzodkiewkami (tzw. HC Andersen). Odmianą Smørrebrød jest ponadto Flæskesteg – żytnie pieczywo podane z pieczenią wieprzową.
Fot. cyclonebill, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-2.0