Tulumba

Turecki deser: smażone ciasto nasączone słodkim syropem. Podawane na zimno.

Tulumba to deser rdzennie turecki, wywodzący się z regionu Anatolia. Jest popularny także w innych krajach, m.in.: Chorwacji, Grecji, Bośni i Hercegowinie, Macedonii, Bułgarii, Serbii i Albanii. 
Kawałki ciasta typu pączkowego formuje się w jajowaty kształt, za pomocą rękawa cukierniczego ze specjalną, rowkowaną końcówką. Podłużne kulki smaży się w głębokim tłuszczu, polewa słodkim syropem i podaje po wystygnięciu.

Fot. Petar Milošević, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2