İskender kebab

Odmiana kebabu popularna w północno-zachodniej części Turcji: kawałki opiekanej jagnięciny w sosie pomidorowym, podawane z rozpuszczonym masłem, jogurtem i chlebem pita.

Kawałki jagnięciny w İskender kebab są większe i mniej tłuste niż w innych wersjach kebabu. Wyróżnikiem tej odmiany dania jest także dodatek jogurtu. Podobna pozostaje natomiast metoda przyrządzenia: opiekanie na pionowym rożnie i oddzielanie mięsa za pomocą specjalnego noża. Za twórcę dania uchodzi İskender Efendi – XIX-wieczny szef kuchni z miejscowości Bursa.

Fot. Adriao, Wikimedia Commons, CC-BY-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2