Paling in 't groen

Regionalne danie kuchni belgijskiej, wywodzące się z Flandrii: węgorz w zielonym sosie ziołowym.

Kawałki ryby dusi się z mieszanką świeżych ziół, najczęściej: szałwii, imbiru, mięty, oregano, bazylii, tymianku, pietruszki, szczypiorku i in. Do potrawy dodaje się także posiekaną szalotkę, mąkę kukurydzianą i masło. 
Niekiedy można spotkać także inne warianty dania, wzmocnionego alkoholem lub sokiem z cytryny, z dodatkiem żółtka lub bulionu drobiowego. Paling in 't groen podaje się na ciepło, z dodatkiem frytek lub chleba.

Fot. David.Monniaux, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2