Tompoes

Holenderski deser: prostokątne ciastko wypełnione kremową masą budyniową, a z wierzchu pokryte różowym lukrem.

Tompoes składa się z dwóch warstw ciasta francuskiego, przełożonych jasnożółtym kremem o smaku wanilii, niekiedy bitą śmietaną. 
Podczas najważniejszego holenderskiego święta – tj. Dnia Królowej – barwę lukru zmienia się na ciastku z różowej na „narodowy” pomarańcz. 
Francuska wersja nazwy deseru („Tom Pouce”) nawiązuje do popularnego bohatera bajek dla dzieci – Tomcia Palucha.

Angielski: Tompouce
Fot. Ellywa, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0-migrated

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2